How I make Shawarma

 The recipe that I am going to share with you today is my son's favorite,  it was my son who asked me to share this recipe.



It’s called shawarma, it is a street food in the middle Western. It is very popular in many countries of the world.

Shawarma is prepared by ( stacking)  loading up strips of marinated meat. It is full of flavor.


The traditional recipe takes hours and needs a lot of fat to make the meat moist.

I make it quick, easy and healthy. 

You will not feel guilty eating the entire  plate or wrap!


I make it with chicken but shawarma can also be made with lamb, beef or turkey. 

Let's make chicken Sawarma step by step!

Shawarma:

Step one: 

cut 6 pieces without skin  thighs into small bite-size pieces. 


You can buy shawarma seasoning in any arab grocery store but, I prefer to make the mix at home. 





Prepare spices for chicken marination 

In a small bowl mix, one tbsp coriander powder, one tsp cumin powder, half tsp turmeric, one tsp paprika,1/4 tsp cayenne powder and half tsp salt and black pepper each, 1/4 tsp cinnamon, 1/4 tsp ground black cardamom, half tsp ground allspice,  one tbsp extra-virgin oil mix them all together. 




Let it aside for 20 minutes.  Place the chicken in a baking tray Preheat the oven to 375f and bake the chicken for 30 minutes. Take out from the oven and set aside. 



Step2:yogurt sauce

In a small bowl add half a cup of yogurt,  two tbsp mayo , half lemon juice one tbsp extra-virgin olive oil, three cloves garlic minced, half tsp salt and whisk together. 




Step3

For serving :you can serve it with boiled  rice , salad  ,sauce and some slices of cucumber and turnip pickle.


Or

Pitas, chopped romaine, few tomato slices, one onion slices, pickled cucumber thinly slices:

On a worm pita or homemade flat roti ( I already share my homemade “roti” flatbread) add the yogurt sauce,  shredded lettuce, a few tomato slices and chicken, and top it off with more yogurt sauce. After that, make a wrap!




This  is perfect for lunch, dinner and even for a snack!







آج میں آپ کے ساتھ جو ریسیپی شیئر کرنے جا رہی ہوں وہ میرے بیٹے کی پسندیدہ ہے، یہ میرے بیٹے نے ہی مجھے اس ریسیپی کو شیئر کرنے کو کہا تھا۔

        Perfect dinner 



  اسے شوارما کہا جاتا ہے، یہ وسطی مغربی علاقوں میں ایک اسٹریٹ فوڈ ہے۔  یہ دنیا کے بہت سے ممالک میں بہت مقبول ہے۔

  شوارما میرینیٹ شدہ گوشت کی پٹیوں کو لوڈ کرکے (اسٹیک کرکے) تیار کیا جاتا ہے۔  یہ ذائقہ سے بھرا ہوا ہے۔


  روایتی رسیپی  میں گھنٹے لگتے ہیں اور گوشت کو نم بنانے کے لیے بہت زیادہ چربی کی ضرورت ہوتی ہے۔

  میں اسے تیز، آسان اور صحت مند بناتی  ہوں۔

  آپ  کھانے سے مجرم محسوس نہیں کریں گے



  میںنے  اسے چکن سے بنایا  ہے لیکن شوارما بھیڑ، گائے کے گوشت یا ترکی سے بھی بنایا جا سکتا ہے۔

  آئیے مرحلہ وار چکن سوارما بنائیں

  شوارما

  پہلاسٹپ


بیغیر  جلد والی رانوں کے 6 ٹکڑوں کو باریکب  سائز کے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ لیں۔  آپ کسی بھی عربی گروسری سٹور سے شوارما مسالحہ  خرید سکتے ہیں لیکن، میں گھر پر مکس بنانے کو ترجیح دیتی  ہوں۔




  چکن میرینیشن کے لیے مصالحہ تیار کریں۔

  ایک چھوٹے پیالے میں مکس کریں، ایک کھانے کا چمچ دھنیا پاؤڈر، ایک چائے کا چمچ زیرہ پاؤڈر، آدھا چائے کا چمچ ہلدی، ایک چائے کا چمچ پیپریکا، 1/4 عدد لال مرچ پاؤڈر اور آدھا چائے کا چمچ نمک اور کالی مرچ ہر ایک، 1/4 چائے کی چمچ  دار چینی، 1/4 عدد پسا ہوا  کالی الائچی، آدھا چائے کا چمچ پسا ہوا آل سپائیس مصالحہ، ایک کھانے کا چمچ ایکسٹرا ورجن  زیتون آئل سب کو ملا لیں۔



  اسے 20 منٹ کے لیے چھوڑ دیں۔  چکن کو بیکنگ ٹرے میں رکھیں۔  اوون کو

375


 پہلے سے گرم کریں اور چکن کو 30 منٹ تک بیک کریں۔  اوون سے نکال کر ایک طرف رکھ دیں۔


  مرحلہ 2: دہی کی چٹنی

  ایک چھوٹے پیالے میں آدھا کپ دہی، دو کھانے کے چمچ مایو، آدھا لیموں کا رس ایک کھانے کا چمچ ایکسٹرا ورجن زیتون کا تیل، تین جوئے لہسن کے پسے  ہوے، آدھا چائے کا چمچ نمک ملا کر ہلائیں۔




  مرحلہ 3

  سروکے لیے

آپ اسے اُبلے چاولوں کے ساتھ ، چکن ، سلاد، ساس اور کھیروں اور شلجم کے اچار کے ساتھ بھی سرو کر سکتے ہو یا

 پھر

   کٹا ہوا  سلاد ٹماٹر کے چند ٹکڑے، ایک پیاز کے ٹکڑے، اچار کھیرا باریک سلائس

   بازار کی روٹی  یا گھر کی بنی ہوئی فلیٹ روٹی (میں پہلے ہی اپنی گھر کی بنی ہوئی "روٹی" فلیٹ بریڈ شیئر کر چکی 

ا ہوں) پر دہی کا ساس ، کٹے ہوئے لیٹش، ٹماٹر کے چند ٹکڑے اور چکن شامل کریں، اور اسے مزید دہی کا ساس ساتھ اوپر لگائیں  ۔  اس کے بعد، ایک رول  بنائیں


  یہ رول دوپہر کے کھانے، رات کے کھانے اور یہاں تک کہ ناشتے کے لیے بھی بہترین ہے


        breakfast 

Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

Vegetarian omelette or” chilla” with gram four” chilla” gram flour pancake