Butter chicken with jar masala
Butter chicken with jar masala:
When you hear of butter chicken, you will think there is a lot of butter in the chicken maybe the chicken is swimming in butter but it is not true.
It depends on whether you use butter and cream or without it. If you opt out of using butter then you can just use some spices, oil and yogurt as I do and the result will be the same. Today I will make butter chicken with jar masala. This recipe will be ready in under thirty minutes.
This is my daughter‘s favourite dish, and I hope you will love it too!
For this recipe, vegan people can use this jar masala substitute for chicken such as paneer or tofu and the result will be the same.
Coming back to the recipe, I used chicken thighs because thighs have more flavour than chicken breast. But if you want you can also use chicken breast.
I use some extra spices with jar masala.
Butter chicken with jar masala
Five- boneless chicken thighs
One jar - butter chicken masala
One tsp-paprika
Half tsp- turmeric
One tbsp- coriander powder
Three tbsp - oil
Two tbsp- yogurt
Fresh coriander for garnish
Method :
In a large bowl mix chicken with jar masala and dry spices and set aside for ten minutes.
In a saucepan heat the oil, add marinated chicken cook it until all the water is dry from chicken.
When the oil starts to seperate from gravy cook it for about fifteen minutes on medium heat.
Stir it constantly. Simmer until chicken is cooked through about twenty minutes on low heat, add yogurt and mix well cook it for two minutes on extra medium heat.
Turn off the heat, garnish with fresh coriander and serve with boiled basmati rice or flatbread!
My daughter made chocolate covered strawberries on thanksgiving day.
جار مسالہ کے ساتھ بٹر چکن
جب آپ بٹر چکن کے بارے میں سنیں گے تو آپ کو لگے گا کہ چکن میں بہت زیادہ مکھن ہے شاید مرغی مکھن میں تیر رہی ہے لیکن یہ سچ نہیں ہے۔
یہ اس بات پر منحصر ہے کہ آپ مکھن اور کریم استعمال کرتے ہیں یا اس کے بغیر۔ اگر آپ مکھن استعمال نہیں کررہے ہیں تو آپ صرف کچھ مصالحے، تیل اور دہی استعمال کر سکتے ہیں جیسا کہ میں کررہی ہوں اور نتیجہ وہی نکلے گا۔ آج میں جار مسالہ کے ساتھ بٹر چکن بناؤں گی۔ یہ ڈش تیس منٹ میں تیار ہو جائے گی۔
یہ میری بیٹی کی پسندیدہ ڈش ہے، اور مجھے امید ہے کہ آپ بھی اسے پسند کریں گے
I made butter paneer with jar masalaاس ترکیب کے لیے ویگن لوگ چکن کے متبادل مسالہ جیسے پنیر یا توفو استعمال کر سکتے ہیں اور نتیجہ وہی نکلے گا۔
ترکیب پر واپس آتے ہوئے، میں نے چکن کی رانوں کا استعمال کیا کیونکہ رانوں کا ذائقہ چکن بریسٹ سے زیادہ ہوتا ہے۔ لیکن اگر آپ چاہیں تو چکن بریسٹ بھی استعمال کر سکتے ہیں۔
میں جار مسالہ کے ساتھ کچھ اضافی مصالحے استعمال کرتی ہوں۔
جار مسالہ کے ساتھ بٹر چکن
پانچ- بغیر ہڈی والی چکن کی رانوں
ایک جار - مکھن چکن مسالہ
ایک چائے کا چمچ پیپریکا
آدھا چمچ- ہلدی
ایک کھانے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر
تین کھانے کے چمچ – تیل
دو کھانے کے چمچ- دہی
گارنش کے لیے تازہ دھنیا
طریقہ:
ایک بڑے پیالے میں چکن کو جار مسالہ اور خشک مصالحہ ملا کر پندرہ منٹ کے لیے ایک طرف رکھ دیں۔
ایک سوس پین میں تیل گرم کریں، اس میں میرینیٹ شدہ چکن ڈال کر پکائیں جب تک کہ چکن کا سارا پانی خشک نہ ہو جائے۔ جب تیل گریوی سے الگ ہونے لگے تو اسے درمیانی آنچ پر تقریباً 10 منٹ تک پکائیں۔ اسے مسلسل ہلائیں۔ ہلکی آنچ پر تقریباً بیس منٹ تک چکن پکنے تک پکائیں ، اس میں دہی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور درمیانی آنچ پر دو منٹ تک پکائیں۔ آنچ بند کریں، تازہ دھنیے سے گارنش کریں اور ابلے ہوئے باسمتی چاول یا روٹی کے ساتھ سرو کریں
My next recipe channa gravy
Comments
Post a Comment