Arugula soup or sauce with yogurt

 Arugula soup or sauce with yogurt



Arugula is used in salad, top of pizza or for nutrition in sandwiches etc.

Its taste spicy, and bitter, but it is very beneficial for health. It has vitamin K which is good for our bones, This green is high in fibre and phytochemicals. 



If someone is taking medication, they should ask a professional healthcare before adjusting how much vitamin K they can consume.


Arugula is my daughter's and my husband‘s favourite in salad!

 But today, I want to introduce my favourite way to eat Arugula!

Maybe, many people know this recipe too! This is my grandmother‘s recipe!!


I remember, when I was young, it was our whole family’s favourite dish,she used to make it almost every weekend when it was Arugula’s season. 

It is very simple, tasty and you can make it within 20 minutes! 

Let's make this soup together!

Ingredients for soup:

 200g- Fresh arugula leaves

One cup water

One tomato chopped or pureed

One onion chopped

One tsp- garlic paste

Half tsp- ginger powder

One tsp- paprika

One tbsp- coriander powder

Three tbsp- oil

One tsp- salt

1/4 tsp- turmeric 

Half a lemon or lime juice

Half tsp- chilli powder (if you want it to be spicy)

Method 

Before cooking, wash the Arugula well under running water.




In a saucepan, add arugula with a half cup of water and then let it boil for about ten minutes.




Turn off the heat and drain the arugula and let it cool. 


Then, add a half cup of water and blend it in a blender and make a paste.




Meanwhile, in a saucepan add oil with the onion and fry it until golden. Add garlic and sauté it for a minute. 



Add all the dry spices. Then, add two tbsp of water and cook for 30 seconds. 


Add  tomatoes and cook until they are tender and oil comes out. While stirring constantly, add the grounde arugula. 


Cook on medium heat until it mixes well and all the water is absorbed.


Finally, add yogurt(mix it well with a spoon before adding).



Turn off the heat, pour the lemon or lime juice into the soup and mix well.



Serve it with fresh flatbread!!




ارگولا سوپ یا دہی کے ساتھ  سوس 


ارگولا سلاد، پیزا کے اوپر یا سینڈوچ وغیرہ میں غذائیت کے لیے استعمال ہوتا ہے۔

اس کا ذائقہ مسالہ دار اور کڑوا ہوتا ہے لیکن یہ صحت کے لیے بہت فائدہ مند ہے۔ اس میں وٹامن  ہوتا ہے جو ہماری ہڈیوں کے لیے فائد ہمند اچھا ہے، اس سبزے میں فائبر اور فائٹو کیمیکلز زیادہ ہوتے ہیں۔ 


اگر کوئی دوا لے رہا ہے، تو اسے یہ طے کرنے سے پہلے کہ وہ کتنا وٹامناستعمال کر سکتے ہیں، کسی  ڈاکٹر   سے پوچھیں۔


اروگولا میری بیٹی اور میرے شوہر کی سلاد میں پسندیدہ ہ

 لیکن آج، میں ارگولا کھانے کا اپنا پسندیدہ طریقہ متعارف کروانا چاہتی ہوں

شاید، بہت سے لوگ یہ رسپی  بھی جانتے ہیں! یہ میری دادی کی ترکیب ہے


مجھے یاد ہے، جب میں چھوٹی تھی، یہ ہمارے پورے خاندان کی پسندیدہ ڈش تھی، وہ اسے تقریباً ہر ویک اینڈ پر بناتی تھی جب ارگولا کا سیزن ہوتا تھا۔ 

یہ بہت آسان، مزیدار ہے اور آپ اسے 20 منٹ میں بنا سکتے ہیں

آئیے مل کر یہ سوپ بنائیں!

سوپ کے لیے اجزاء

  دو سو گرام- تازہ ارگولا پتے

ایک کپ پانی

ایک ٹماٹر کٹا ہوا یا گرینڈ کیا ہوا


ایک پیاز کٹا ہوا۔

ایک چائے کا چمچ لہسن کا پیسٹ

آدھا چمچ ادرک پاؤڈر

ایک چائے کا چمچ - پیپریکا

ایک کھانے کا چمچ- دھنیا پاؤڈر

تین کھانے کے چمچ تیل

ایک چائے کا چمچ - نمک

1/4 چائے کا چمچ- ہلدی 

آدھا لیموں کا رس

آدھا چائے کا چمچ - مرچ پاؤڈر (اگر آپ چاہتے ہیں کہ یہ مسالہ دار ہو)

طریقہ 

 پکانے سے پہلے ارگولا کو بہتے ہوئے پانی کے نیچے اچھی طرح دھو لیں۔


ایک سوس پین میں ڈیڑھ کپ پانی کے ساتھ ارگولا ڈالیں اور پھر اسے تقریباً دس منٹ تک ابالنے دیں۔


آنچ بند کر دیں اور ارگولا کو نکال کر ٹھنڈا ہونے دیں۔ پھر آدھا کپ پانی ڈال کر بلینڈر میں بلینڈ کر کے پیسٹ بنا لیں۔


دریں اثنا، ایک ساس پین میں پیاز کے ساتھ تیل ڈالیں اور اسے سنہری ہونے تک بھونیں۔ لہسن ڈال کر ایک منٹ کے لیے بھونیں۔ تمام خشک مصالحے ڈال دیں۔ پھر دو کھانے کے چمچ پانی ڈال کر تیس سیکنڈ تک پکائیں۔ ٹماٹر ڈالیں اور اس وقت تک پکائیں جب تک وہ نرم نہ ہو جائیں اور تیل نکل آئے۔ مسلسل ہلاتے ہوئے، گراؤنڈ ارگولا شامل کریں. 


درمیانی آنچ پر اس وقت تک پکائیں جب تک کہ یہ اچھی طرح مکس نہ ہوجائے اور سارا پانی جذب نہ ہوجائے۔


آخر میں، دہی شامل کریں (شامل کرنے سے پہلے چمچ سے اچھی طرح مکس کریں)۔


آنچ بند کر دیں، سوپ میں لیموں  کا رس ڈالیں اور اچھی طرح مکس کریں۔


اسے تازہ روٹی  کے ساتھ پیش کری

My next recipe will be spinach cheese” palak paneer”


Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?