Tandoori chicken with homemade masala
Yesterday it was Eid,so it was a busy day. My daughters and I we prepared some dishes, it took us about five to six hours. We ate lunch at 3:30 pm and after lunch we went for a walk. When we went out my daughter bought a cappuccino glacé for everybody and we walked for about 45 minutes. When we came back I baked tandoori chicken and custard for super. Afterwards, we saw a Bollywood movie" rab ne bna dy jori." That's how my day ended, it was busy but it was the best day. I am going to share with you my tandoori chicken recipe.
Tandoori chicken
Ingredients:
8_ chicken legs ( take off the skin, wash the chicken add some cuts on the legs with a knife)
One tsp_ chili powder
One tsp paprika powder
1/2 tsp _ cumin powder
One tsp_ salt
One tbsp_ coriander powder
1/2 tsp _ turmeric powder
1/2 tsp_ cinnamon powder
Two tbsp_ cooking oil
One pinch- yellow food colour
Two tbsp _white vinegar
Four tbsp_ yogurt
Method
To marinate,put chicken legs in a big bowl, add all the
Ingredients. Mix with a wood spoon and sit asides for about three hours. Put marinated chicken in a baking dish and bake on 375 in oven for 45 minutes. If you want very the crispy tandoori chickens as my children like, then After 45 minutes turn off the oven and leave the chicken in the oven for about 30 minutes extra. Your homemade crispy tandoori chicken is ready to be served with rice and fresh salad enjoy!
I always use all the spices separately, this way I know how much spices I am using but sometimes, very rare if I don't have all ingredients at home then I use mixed masala that, we can buy from any Pakistani /Indian grocery stores. If you are using mixed masala just use two tablespoons for 8 chicken legs. (If you add a whole packet of mixed masala, your chicken will be very salty.) and other ingredients, vinegar, yogurt, garlic, ginger paste, oil, marinate chicken and bake it.
This mixed masala you can buy from any Pakistani /Indian store, Walmart, superC
کل عید تھی ، اس لئے یہ ایک مصروف دن تھا۔ میری بیٹیوں اور میں نے کچھ پکوان تیار کیے ، اس میں ہمیں تقریبا five پانچ سے چھ گھنٹے لگے۔ ہم نے سہ پہر ساڑھے تین بجے دوپہر کا کھانا کھایا اور لنچ کے بعد ہم سیر کے لئے چلے گئے۔ جب ہم باہر گئے تو میری بیٹی نے سب کے لے ایک ایک کیپچینو خریدا اور ہم تقریبا 45 منٹ تک چلے ۔ جب ہم واپس آئے تو میں نے تندوری مرغی اور سپر کے لئے کسٹرڈ تیار کیا۔ اس کے بعد ، ہم نے بالی ووڈ کی ایک فلم "رب نیے بنا دی جوری" دیکھی۔ میرا دن اسی طرح ختم ہوا ، مصروف تھا لیکن یہ بہترین دن تھا۔ میں آپ کو اپنی تندوری چکن کی ترکیب بتانے جارہی ہوں۔
تندوری مرغی
اجزاء:
7_ مرغی کی ٹانگیں (جلد کو اتار دیں ، چکن کو دھو کے چاقو سے ٹانگوں پر کچھ کٹاؤ لگائیں)
ایک tsp_ مرچ پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ پاپریکا پاؤڈر
1/2 چائے کا چمچ _ زیرہ پاؤڈر
ایک. چائے کاچمچ نمک
ایک کھانے کا چمچ_ دھنیا پاؤڈر
1/2چائے کا چمچ_ ہلدی پاؤڈر
1/2 چائے کا چمچ_ دار چینی پاؤڈر
ایک چٹکی زردے کا رنگ
دو کھانے کا چمچ_ککنگ آئل
دو. کھانے کےچمچ _ سفید سرکہ
چار کھانے کے چمچ_ دہی
طریقہ
میرونیش کے لیے chicken ، چکن کی ٹانگوں کو ایک بڑے برتن میں ڈالیں ، تمام. اجزاءکو شامل کریں
اور لکڑی کے چمچ کے ساتھ ملائیں اور قریب تین گھنٹے کے لیے کور کر کے رکھ دیں. تین گھنٹے بعد میرینیٹڈ چکن کو بیکنگ ڈش میں رکھیں اور 375 اون میں 45 منٹ کے لئے بیک کریں۔ اور اگر کسی کو زیادہ کرسپی چکن چائیے تو پیتالیس منٹ بعد اون کو آف کر دیں اور چکن اندر ہی رہنے دیں تیس منٹ تک۔ آپ کے گھر میں تیار کردہ تندوری مرغی چاول کے ساتھ پیش کرنے کے لئے تیار ہے
میں ہمیشہ خود سارے مصالحے مکس کر کے تندوری چکن بناتی ہوں اسطرح مجھے معلوم ہوتا ہے کہ میں نے کتنی مقدار میں مصالحے ڈالے ہیں۔مگر کبھی کبھی گھر میں سارے اجزا موجود نہ ہوں تو میں پیکٹ کا مصالحہ استعمال کرتی ہوں
اگر آپ پیکٹ کا مکس مصالہ استعمال کر رہے ہیں تو یاد رکھیں آٹھ لگوں کےلیے دو کھانے کے چمچ مصالحہ چکن میں ڈالیں ورنہ آپ کے چکن میں نمک زیادہ ہو جائے گا اگر آپ سارا پیکٹ ڈالو گے تو۔ اور پھر باقی اجزا ، سرکہ ، دہی، تھوم ، ادرک کا پیسٹ ڈال کے رکھیں اور پھر اون میں بیک کر لیں
I like very much this food thanks
ReplyDelete