Today's meal with cauliflower &Beef
After Ramadan I was feeling a little bit lazy. After finishing my morning prayer I went back to sleep instead of cleaning the house. So last night, I decided when I wake up to pray I will not go back to bed. I study a little bit of French, because I am learning French with duolingo. Once I finished cleaning, I cooked cauliflower with beef. We call this vegetable in urdu/ hindi " gobi gosht" . We cooke cauliflower and potatoes. I will share this recipe with you on another day. But today I will share my cauliflower with beef recipe with you.
Ingredients:
One lb- beef( wash and cut in small cubes)
One kg- cauliflower( wash and cut in to small pieces)
One medium- onion( minced very small)
One tablespoon- garlic and ginger paste.
Two medium- tomatoes( minced in very small pieces)
One teaspoon- chili powder
One tablespoon- coriander powder
One teaspoon- cumin powder
1/2 teaspoon- turmeric powder
1/4 teaspoon- cloves powder
1/4 teaspoon- cinnamon powder
Four tablespoons- cooking oil
Two tablespoons- green coriander leaves for garnish.
One teaspoon- fenugreek dry leaves( you can buy from Pakistani/Indian grocery stores)
In a saucepan put one glass of water, add meat and all ingredients except( green coriander and fenugreek leaves) cook high heat for 10 minutes. Preheat your oven at 375 and cover the saucepan. Put in the oven for 30 minutes. After 30 minutes take out from the oven. On the top stove dry all the water from the meat on high heat. Now add cooking oil in the same saucepan and fry meat for about 10 minutes.Add cauliflower. Cook on medium heat for 15 more minutes and cover it.On low heat cook 10 minutes and turn off the heat, garnish with fenugreek leaves and green coriander leaves. Your spicy delicious cauliflower with beef is ready to be served.
رمضان کے بعد میں تھوڑا سا سست محسوس کررہی تھی۔ صبح کی نماز ختم کرنے کے بعد میں گھر کی صفائی کے بجائے سونے کے لئے واپس چلی جاتی چنانچہ کل رات ، میں نے فیصلہ کیا کہ جب میں نماز کے لئے اٹھتی ہوں تو میں بستر پر نہیں جاؤں گی میں فرانسیسی کا تھوڑا سا مطالعہ کرتی ہوں ، کیوں کہ میں duolingo کے ساتھ فرانسیسی سیکھ رہی ہوں۔ جب میں نے صفائی ختم کردی تو میں نے گائے کا گوشت ا ور گوبھی پکایِ ہم اس سبزی کو اردو / ہندی میں "gobi gosht" کہتے ہیں۔ ہم گوبھی اور آلو پکاتے ہیں۔ میں یہ ترکیب دوسرے دن آپ کے ساتھ بانٹوں گی . لیکن آج میں آپ کے ساتھ گائے کے گوشتاور گوبھی کی ترکیب کا شیرکروں گی
اجزاء:
ایک کلو گوشت (چھوٹے کیوب میں دھونے. کے بعد کاٹ لیں)
ایک کلو گوبھی ( دھوکر چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں. میں کاٹ لیں)
ایک درمیانی پیاز (بہت چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ لیں)
ایک چمچ۔ لہسن اور ادرک کا پیسٹ۔
دو درمیانے ٹماٹر (بہت چھوٹے ٹکڑوں میں بنا ہوا)
ایک چائے کا چمچ۔ مرچ پاؤڈر
ایک چمچ - دھنیا پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ جیرا پاؤڈر
1/2 چائے کا چمچ- ہلدی پاؤڈر
1/4 چائے کا چمچ- لونگ پاؤڈر
1/4 چائے کا چمچ۔ دارچینی پاؤڈر
چار کھانے کے چمچ۔ککنگ آئل
دو چمچ- گرینش کے لئے ہرا دھنیا
ایک چائے کا چمچ - میتھی کے خشک پتے (آپ پاکستانی / ہندوستانی گروسری اسٹورز سے خرید سکتے ہیں)
ایک سوسیپین میں ایک گلاس پانی ڈالیں ، اس میں گوشت اور تمام اجزاء ڈال دیں (ہرا دھنیا اور میتھی کے پتے چھوڑ دیں گارنش کے لیے) 10 منٹ کے لئے تیز آنچ پر پکائیں۔ اپنے اون کو 375 پر گرم کریں اور سوس پین کو ڈھانپیں۔ اون میں 30 منٹ رکھیں۔ 30 منٹ کے بعد اون سے باہر نکلیں۔ اوپر والے چولہے پر گوشت سے سارا پانی تیز آنچ پر خشک کریں۔ اب اسی سوسیپین میں ککنگ آئل ڈالیں اور گوشت کو تقریبا 10 منٹ بھونیں۔ گوبھی شامل کریں۔ درمیانی آنچ پر 15 منٹ مزید پکیں اور اسے ڈھانپ لیں ۔دیمی آنچ پر 10 منٹ تک پکائیں اور آنچ بند کردیں ، میتھی کے پتے اور ہرا دھنیا کے پتوں سے گارنش کریں۔ مصالحہ دار گوبھی گوشت آپ کا تیار ھے پیش کرنے کے لئے۔آپ روٹی کے ساتھ کھاؤ یا
چاول کے ساتھ کھاؤ.
Comments
Post a Comment