A very easy & simple Tomato chutney





In the morning,as usual I did my routine cleaning. Afterwards, I cooked lunch. It took me about three hours. After eating I did my afternoon prayer. Then I watched TV with my daughter, and then we both took a nap. When I got up, I made tea for my husband and then, started to cook supper. After eating supper, we went for a walk. 







Today  

the weather was very nice outside, on the sky there was a beautiful moon between a few clouds. Fresh wind was blowing through the branches. The stars were shining bright.







We walked one hour and then we came back home and my day ended like this. Today I will share a  tomato sauce recipe called ”Tomato chutney “. It is famous in Pakistan/India and very easy to make.  I make this sauce every week, and my family likes to eat it every day in their lunches. For this we need just a few ingredients.



Tomatoes chutney 

ingredients:

Two medium- tomatoes 

Five - cloves of garlic ( peeled)

Half teaspoon - salt 

 One green chilli or One teaspoon- chilli powder 

One teaspoon- coriander powder 

Half teaspoon- cumin powder 

Three tablespoons- water

How to to make sauce into a “chutney “

Make four pieces of tomatoes and put them in a grinder, add garlic and all of the spices. Add water and grind until it is a smooth paste. Take it out from the grinder and you can serve right way with your favourite rice, pasta or pita bread. The rest can be transferred in a air tight container and put in the fridge. You can keep this chutney for up to one week in your fridge.








صبح کے وقت ، میں نے معمول کے مطابق اپنے گھر کی  صفائی کی۔  اس کے بعد ، میں نے لنچ پکایا۔  مجھے تقریبا  تین گھنٹے لگے۔  کھانے کے بعد میں نے اپنی دوپہر کی نماز پڑھی۔  پھر میں نے اپنی بیٹی کے ساتھ ٹی وی دیکھا ، اور پھر  ٹی وی دیکھتے دیکھتے ہم دونوںنے تھوڑی سی نیند کی جھبکی لی۔  جب میں اٹھی  تو ، میں نے اپنے شوہر کے لئے چائے بنائی اور پھر ، رات کا کھانا پکانا شروعکیا۔  رات کا کھانا کھانے کے بعد ، ہم سیر کے لئے چلے گئے۔






 آج

 باہر موسم بہت اچھا تھا ، آسمان پر چند بادلوں کے درمیان اچاند خوبصورت لگ رہا تھا۔ درختوں کی  شاخوں سے تازہ ہوا گزر  رہیتھی۔  ستارے چمک رہے تھے۔ ہم ایک گھنٹہ چل کر پھر گھر واپس آئے اور میرا دن اسی طرح ختم ہوا۔  آج میں ٹماٹر کی چٹنی کیترکیب  شیئر کروں گی  جس کا نام ہے ”ٹماٹر چٹنی۔  یہ پاکستان / ہندوستان میں مشہور ہے اور یہ  بنانے میں بہت آسان ہے۔  میں یہ چٹنی ہر ہفتے بناتی ہوں ، اور میرے اہل خانہ اسے اپنے کھانے میں ہر روز کھانا پسند کرتے ہیں۔  اس کے لئے ہمیں صرف کچھاجزاء کی ضرورت ہے۔



 ٹماٹر چٹنی

 اجزاء:

 دو میڈیم ٹماٹر

 پانچ - لہسن کے جوے  (چھلکے ہوئے)

 آدھا چمچ - نمک

  ایک سبز چلی یاایک چائے کا چمچ۔ مرچ پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ۔ دھنیا پاؤڈر

 آدھا چمچزیرہ پاؤڈر

 تین کھانے کے چمچ  پانی

 ""  چٹنی بنانے کا طریقہ

 ٹماٹر کے چار ٹکڑے بنائیں اور گرینڈر میں ڈالیں ، لہسن اور تمام مسالے ڈالیں۔  پانی ڈالیں اور پیس لیں جب تک کہ یہ ہموارپیسٹ نہ بن جائے ۔  اسے گرینڈر  سے نکالیں اور آپ اپنی پسند کی چاول ، پاستا یا پیتا روٹی کے ساتھ نوش کریں  ۔  باقی کو ایئرٹائیٹ کنٹینر میں منتقل کیا جاسکتا ہے اور فریج میں رکھا۔ جا سکتا  ہے۔  آپ اس چٹنی کو اپنے فرج میں ایک ہفتے تک رکھ سکتے ہیں۔

Comments

Popular posts from this blog

Chicken breast “masala &boiled basmati rice in Rice cooker

How to air fry chicken breasts in Air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?