Eggplant &Potates”Baingen Aloo sabzi”
Thursday was very quiet and calm. As usual, I finished my routine cleaning. Afterwards, I cooked lunch for my family. This afternoon, I went to my garden, watered my plants and spent half an hour with plants. When I came back, I did some laundry and I prepared supper. Tomorrow will be a special day because my granddaughter is coming home for the first time since she was born so we have to prepare for her arrival. Today I will share with you my eggplant and potato recipe. In Pakistan/India we call this vegetable “Aloo baingan”
Ingredients: fresh
Two medium- eggplant (cut into long slices leave in cold water before cooking )
One medium- onion cut in to small pieces
One tomato- purée or cut into small pieces
Two potatoes- (peel and cut into small cubes)
One teaspoon- chilli powder
One teaspoon -paprika powder
One teaspoon -coriander powder
Half teaspoon -turmeric powder
One teaspoon -salt
One teaspoon- cumin powder
One teaspoon -garlic paste
Two tablespoons -cooking oil
Green coriander for garnish
Method:
In a saucepan, put oil and onions and cook on medium heat until the onions are light golden. Add all the spices and tomatoes, then cook for 5 minutes. Add potatoes next and cook for 5 minutes. Add eggplant and stir constantly. Let it cook for 5 minutes. Then, turn the heat from medium to low, cover the saucepan, and allow it to cook until potatoes are tender. It will take about 10 minutes. Turn off the heat and garnish with green coriander. Your tasty vegetable is ready to be served. If you like my recipes please let me know in the comment box!
جمعرات بہت پرسکون اور خاموش تھا۔ ہمیشہ کی طرح ، میں نے اپنی معمول کی صفائی ختم کردی۔ اس کے بعد ، میں نے اپنےاہل خانہ کے لئے لنچ پکایا۔ آج سہ پہر ، میں اپنے باغ گئی ، اپنے پودوں کو پانی دیا اور پودوں کے ساتھ آدھا گھنٹہ گزارا۔ جب میںواپس آئی تو ، میں نے کچھ لانڈری کی اور میں نے رات کا کھانا تیار کیا۔ کل ایک خاص دن ہوگا کیونکہ میری پوتی پہلی بار گھر آرہیہے جب سے وہ پیدا ہوئی ہے لہذا ہمیں اس کے آنے کی تیاری کرنی ہوگی۔ آج میں آپ سے اپنے بینگن اور آلو کی ترکیب شیرکروں گی۔ پاکستان / ہندوستان میں ہم اس سبزی کو "الو بائنگن" کہتے ہیں۔
اجزاء: تازہ
دو میڈیم بینگن (لمبے لمبے ٹکڑوں میں کاٹ کر ٹھنڈے پانی میں پکانے سے پہلے چھوڑ دیں)
ایک درمیانی پیاز کو چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں میں کاٹ لی
ایک درمیانہ ٹماٹر پیورے یا چھوٹے چھوٹے کاٹ لیں
دو آلو- (چھلکے اتار لیں اور چھوٹے کیوب میں کاٹ لیں)
ایک چائے کا چمچ۔ مرچ پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ۔پریکا پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ - دھنیا پاؤڈر
آدھا چائے کا چمچ ۔ہلدی پاؤڈرچ
ایک چائے کا چمچ جیرا پاؤڈر
ایک چائے کا چمچ-گارلک پیسٹ
دو کھانے کے چمچ ککنگ آئل
گارنش کے لئے ہرا دھنیا
طریقہ:
ایک سوسیپان میں ، تیل اور پیاز ڈالیں اور درمیانی آنچ پر اس وقت تک پکائیں جب تک کہ پیاز ہلکے سنہری نہ ہوں۔ تمام مصالحےاور ٹماٹر شامل کریں ، پھر 5 منٹ تک پکائیں۔ ے آلو شامل کریں اور 5 منٹ تک پکائیں۔ بینگن ڈالیں اور لگاتار ہلاتے ہوئے۔ 5 منٹ تک پکنے دیں۔ اس کے بعد ،آنچ کو درمیانے درجے سے ہلکی کر دیں ، سوس پین کو ڈھانپیں ، اور جب تک آلو ٹینڈر نہہوجائیں تو اسے پکنے دیں۔ اس میں لگ بھگ 10 منٹ لگیں گے۔ آنچ کو بند کردیں اور ہرا دھنیا سے گارنش کریں۔ آپ کی لذیذسبزی کھانے کے لئے تیار ہے۔ آپ کو میری ترکیبیں پسند ہیں تو براہ کرم مجھے بتائیں !
Comments
Post a Comment