All the perks of coriander
Today is a very beautiful rainy day.I finished my routine house work and went to sit in my living room. I was studying the benefits of some spices which I use on the daily in my foods. Then I studied about coriander.
What is coriander.
We have very few dishes that are prepared without adding coriander powder or fresh coriander leaves. Coriander, is one of the oldest herbs and spices. All of the plant is edible, but the seeds and leaves are used more often. In Pakistan/ India we call this “dhaniya”. Coriander seeds are small, round and the seeds of the plant are ground into a powder and used as spices in curries and sauces. We use this spice almost every day in our dishes. We use seeds and fresh leaves, in both forms. This plant provides many impressive health benefits. Studies have shown that it is able to reduce the levels of sugar in the blood and many more benefits. Coriander helps to add flavour to dishes.
How we should clean store it
When we buy coriander leaves should be green and fresh. When I bring it home , I clean the leaves very well. First, I hold the leaves under running water and then rinse it well. Next, I put them in a bowl of cold water and clean with hands, then I drain the water. Then, I put it on the counter to let it dry, for half an hour. Once it dries well, I put coriander in an airtight container and I freeze it. I keep fresh leaves for one week in the fridge but the rest I freeze for a long time.
How you store seeds or powder
When You buy coriander seeds or powder, you should keep it in an airtight container and store it in a cool and dry place. You can store the spices for two to three years.
Today I want to share with you a sweet dish . It my husband favourite sweet rice , it’s called “ zarda”
How I make zarda
Ingredients:
One cup - rice basmati or sela
Half cup - mix dry fruits
Two tablespoons- orange peel
Three tablespoons- oil
Four- green cardamoms
Five- cloves
Half teaspoon- yellow color
Method:
Wash the rice and put in a saucepan with three cups of water. Boil the rice until rice are fully cooked. Strain the rice water and keep rice in strainer. In a saucepan put oil ,cardamom and sugar with one cup of water. Cook it on medium heat until sugar syrup got absorbed. Add orange peel and all dry fruits cook it one minute. Add rice mix it and cover the saucepan. Cook it on low heat for five minutes. Turn off the heat , stir it very gently. Take out the rice in dish and serve!
If you like this recipe please let me know in the comment box below
آج ایک بہت ہی خوبصورت بارش کا دن ہے۔ میں نے اپنے گھر کا معمول کا کام ختم کیا اور اپنے لیونگ روم میں بیٹھ گئی ۔ میںکچھ مصالحوں کے فوائد کا مطالعہ کر رہیتھی جو میں اپنے کھانے میں روزانہ استعمال کرتی ہوں۔ پھر میں نے دھنیا کے بارے میںمطالعہ کیا۔
دھنیا کیا ہے؟
ہمارے پاس بہت کم پکوان ہیں جو دھنیا پاؤڈر یا تازہ دھنیا کے پتے شامل کیے بغیر تیار کیے جاتے ہیں۔ دھنیا ، قدیم ترین جڑیبوٹیوں اور مصالحوں میں سے ایک ہے۔ تمام پودا کھانے کے قابل ہیں ، لیکن بیج اور پتے زیادہ استعمال ہوتے ہیں۔ پاکستان/ بھارت میں ہم اسے "دھنیا" کہتے ہیں۔ دھنیا کے بیج چھوٹے ، گول ہوتے ہیں اور پودے کے بیجوں کو ایک پاؤڈر میں بدل دیا جاتاہے اور سالن اور چٹنی میں بطور مصالحہ استعمال کیا جاتا ہے۔ ہم یہ مصالحہ تقریبا ہر روز اپنے پکوان میں استعمال کرتے ہیں۔ ہم بیج اور تازہ پتے ، دونوں شکلوں میں استعمال کرتے ہیں۔ یہ پلانٹ صحت کے بہت سے فوائد فراہم کرتا ہے۔ مطالعات سے پتہچلتا ہے کہ یہ خون میں شوگر کی سطح کو کم کرنے کے قابل ہے اور بہت سے فوائد ہیں ۔ دھنیا کھانوں میں ذائقہ شامل کرنے میں مددکرتا ہے۔
ہمیں اسے کس طرح صاف کرنا چاہیے۔
جب ہم دھنیا خریدتے ہیں تو سبز اور تازہ ہونا چاہیے۔ جب میں اسے گھر لاتی ہوں ، میں دھنیا کو بہت اچھی طرح صاف کرتیہوں۔ پہلے ، میں پتوں کو بہتے پانی کے نیچے پکڑ کے رکھتی ہوں اور پھر اسے اچھی طرح ہاتھوں سے صاف کرتی ہوں۔ پھر ،میں نے انہیں ٹھنڈے پانی کے پیالے میں ڈال دیتی ھوں ، پھر میں پانی نکال دیتی ھوں ۔ پھر ، میں اسے آدھے گھنٹے کے لیےخشک ہونے کے لیے کاؤنٹر پر رکھ دیتی ہوں ۔ ایک بار جب یہ اچھی طرح خشک ہوجائے تو ، میں دھنیا کو ایک ائیر ٹائٹ کنٹینر میںڈالتی ہوں اور اسے فریض کرتی ہوں۔ میں فریج میں ایک ہفتے کے لیے تازہ پتے رکھتی ہوں لیکن باقی میں طویل عرصے تک فریضکر دیتی ہوں۔
آپ بیج یا پاؤڈر کیسے ذخیرہ کرتے ہیں۔
جب آپ دھنیا کے بیج یا پاؤڈر خریدتے ہیں تو آپ کو اسے ائیر ٹائٹ کنٹینر میں رکھنا چاہیے اور اسے ٹھنڈی اور خشک جگہ پر رکھناچاہیے۔ آپ مصالحے کو دو سے تین سال تک محفوظ کر سکتے ہیں۔
آج میں آپ کے ساتھ ایک سویٹ ڈش شیئر کرنا چاہتی ہوں۔ یہ میرے شوہر کے پسندیدہ میٹھے چاول ہے ، اسے "زردہ" کہا جاتاہے
میں زردہ کیسے بناتا ہوں۔
اجزاء:
ایک کپ - چاول باسمتی یا سیلا۔
آدھا کپ - خشک میوہ جات مکس کریں۔
دو کھانے کے چمچ- سنترےکا چھلکا۔
تین کھانے کے چمچ- تیل۔
چار سبز الائچی
پانچ لونگ۔
آدھا چائے کا چمچ- پیلا رنگ۔
طریقہ:
چاول دھو لیں اور تین کپ پانی کے ساتھ ایک دیکچے میں ڈالیں۔ چاول کو ابالیں یہاں تک کہ چاول مکمل طور پر پک جائیں۔ چاول کے پانی کو چھان لیں اور چاول کو چھاننی میں رکھیں۔ ایک سوس پین میں ایک کپ پانی کے ساتھ تیل ، الائچی اور چینیڈالیں۔ اسے درمیانی آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ چینی کا شربت جذب ہو جائے۔ سنترے کا چھلکا شامل کریں اور تمام خشک میوہجات ایک منٹ پکائیں۔ چاول ڈالیں اور دیکچے کو ڈھانپیں۔ اسے پانچ منٹ تک ہلکی آنچ پر پکائیں۔ آنچ بند کریں ، اسے بہتآہستہ سے ہلائیں۔ ڈش میں چاول نکالیں اور پیش کریں
اگر آپ کو یہ ڈش اچھی لگی ہے تو پلیز نیچے کامنٹ کر کے ضرور بتائیں۔
Wow looking tasty
ReplyDelete