Desi Rice pudding





Today after my morning prayer, I went for a walk. The weather was very nice, so I walked  for about one hour. This afternoon we did the grocery. When we came back, I stored all the items in my cupboards. It took me half an hour and when I finished this I prepared some sweet for tomorrow. This is because tomorrow my son and his wife are coming  to visit us from Toronto after one year. Due to Covid-19  they could not come. Tomorrow all of my children will be together, and I have to do some preparation for that. For sweet, I cooked custard and rice pudding. It is also called “kheer“. I prepared it today because it should be cold, so I put it in the fridge. The custard recipe is one that I shared with you in the past. Today, I will share my kheer recipe and how I cook rice pudding “kheer” with leftover boiled rice!

For six persons.

Kheer

Ingredients:

One cup- basmati rice (boiled)

Half cup sugar 

Five - green cardamom 

One liter- milk

One teaspoon- rose water

Fifteen- pistachio (chopped) for garnish 

Method: 

In a large saucepan put milk, sugar and cardamom. (Half cup of milk. Take out from this and set aside). On medium heat, cook until it starts to boil. Once it starts to boil, turn the heat from medium to low. Meanwhile, in a grinder, put boiled rice and half cup of milk that you took out earlier, and add in grinder. Add this mixture in the same saucepan, and stir constantly with wood spoon. Otherwise it can burn or stick in the bottom of the saucepan. Cook on low heat for 15 to 20 minutes. Turn off the heat, transfer the kheer in a serving bowl. Garnish with pistachios. Let it cool in room temperature for half an hour, then put it in the fridge for two hours, until it’s completely cold. Now enjoy it with your family! If someone likes this recipe please let me know in the comments box below.

Note : if you don’t have boiled rice you can boil it right before you start cooking kheer and let it cool before grinding it. I already shared in my blog the boiled rice recipe. It is the same boiled rice I used in my kheer recipe.







آج صبح کی نماز کے بعد ، میں سیر کے لئے گئی۔  موسم بہت اچھا تھا ، لہذا میں تقریبا ایک گھنٹہ چلتی رہی۔  آج سہ پہر ہم نےگروسری کی۔  جب ہم واپس آئے تو ، میں نے تمام گروسری کو اپنی جگہ  الماریوں میں محفوظ کرلیا۔  اس نے میرا  گھنٹہ لیا اور جبمیں نے یہ ختم کیا تو میں نے کل کے لئے کچھ میٹھا تیار کیا۔  اس کی وجہ یہ ہے کہ کل میرا بیٹا اور اس کی اہلیہ ایک سال کے بعدٹورنٹو سے ہم سے ملنے آرہے ہیں۔  کوویڈ ۔19 کی وجہ سے وہ نہیں آسکے۔  کل میرے سارے بچے اکٹھے ہوں گے ، اور مجھے اسکے لئے کچھ تیاری کرنی ہوگی۔  میٹھے میں ، میں نے کسٹرڈ اور چاول کی کھیر پکائی ہے۔  ۔  میں نے آج اسے تیار کیا کیونکہ یہ ٹھنڈا ہوناچاہئے ، لہذا میں نے اسے فرج میں رکھ  دیا۔  کسٹرڈ کی ترکیب  وہ ہے جو میں نے آپ کے ساتھ ماضی میں شیئر کی تھی۔  آج ، میںاپنی کھیر کی ترکیب شیر  کروں گی اور میں چاولوں کی کھیر کو لفٹ اورابلے  ہوئے چاولوں کے ساتھ کیسے تیار کرتی ہوں

 


چھ افراد کے لئے۔


 کھیر

 اجزاء:

 ایک کپ باسمتی چاول (ابلا ہوا)

 آدھا کپ چینی

 پانچ - سبز الائچی

 ایک لیٹر دودھ

 ایک چائے کا چمچ۔ گلاب  کا پانی

پندرہ پستا (کٹی ہوئیگارنش 

کے لیے۔

 


 طریقہ

 

ایک بڑے ساس پین میں دودھ ، چینی اور الائچی ڈالیں۔  (آدھا کپ دودھ اس سے نکال کر ایک طرف رکھ دیں)۔  درمیانی آنچ پرپکائیں یہاں تک کہ ابلنے لگے۔  ایک بار جب یہ ابلنا شروع ہوجائے تو آنچ  کو درمیانے درجے سے دیمی کر دیں۔ اس دوران ، ایکگرینڈر  میں ابلا ہوا چاول اور آدھا کپ  دودہ ڈال لیں جو پہلے آپ نکال چکے ہو ، گرینڈر میں ڈالیں اور چاولوں کو پیس لیں۔  اسمرکب کو اسی سوس پین میں شامل کریں  دیں جس میں دودہ ابل رہا ہے، لکڑی کے چمچ سے مستقل ہلا تے رہیں ۔  ورنہ یہ جل  سکتیہے ، یا سوس پین کے نیچے چپک سکتی ہے۔  ہلکی آنچ  پر 15 سے 20 منٹ تک پکائیں۔  آنچ  کو بند کردیں ، کھیر کو سرونگ پیالے میںمنتقل کریں۔  پستے سے گارنش کریں۔  اسے آدھے گھنٹے کے لئے کمرے کے درجہ حرارت پر ٹھنڈا ہونے دیں ، پھر اسے دو گھنٹوںکے لئے فرج میں رکھیں ، یہاں تک کہ  ٹھنڈا ہوجائے پھر اپنے کنبے کے ساتھ اس سے لطف اٹھائیںیا جب مہمان آئیں تو انکے لیے تیار کریں ۔ اگر کسی کو یہ ترکیب  پسند ہے تو براہ کرم نیچے کامنٹ بکس   میں لکھ کے مجھے بتائیں۔

 

نوٹاگر آپ کے پاس ابلا ہوا چاول نہیں رکھا ہے تو آپ کھیر پکانا شروع کرنے سے پہلے ہی ابال سکتے ہیں اور پیسنے سے پہلے ٹھنڈاہونے دیں۔ میں پہلے ہی اپنے بلاگ میں ابلی ہوئی چاول کی ترکیب لکھ چکی ہوں۔  وہی ابلا ہوا چاول آج میں نے اپنی کھیر کیترکیب میں استعمال کیا۔

Comments

Popular posts from this blog

Chicken breast “masala &boiled basmati rice in Rice cooker

How to air fry chicken breasts in Air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?