“Sheer khurma” recipe
Today is a very special day , all muslims are celebrating Eid ul-adha . It is an important festival in the muslim calendar. This festival remembers the Holy Prophet Ibrahim’s willingness to sacrifice his son when God ordered him. As prophet Ibrahim was about to kill his son, God stopped him and replaced His son with a ram. Prophet Ibrahim proved his devotion to God , so his son was spared. This is the true story behind this holiday. All over the world muslims sacrifice a sheep, goat, cow or camel. The meat is shared equally between family, friends and the less fortunate. This Eid muslims celebrate for three days.
How people celebrate Eid
In our country, the majority of men attend the special prayers held at different mosques and centres. Women do the same from home. People wear new clothes and exchange gifts. We make a lot of delicious foods and sweets. It is a time where people visit their families and friends. Everyone has off from work and children as well are off from school. People also give some money to charity so that poor people can celebrate too. Here in Canada it is a little different. People are too busy because they can’t take off from work. So it’s not the same but we try to celebrate Eid in different ways. My children and my husband are busy today with their work so they decided to celebrate tomorrow evening.
Today I will share a sweet’s recipe it’s called “sheer khurma”
We always start our eid with this dessert. People make this in different ways but I make this in a very simple and easy manner.
“Sheer khurma”
Ingredients:
One cup- thin vermicelli
Four cup - milk
Ten - almond chopped
Ten - cashew chopped
Ten - pistachio chopped
One cup sugar
Five - dates
Three- green cardamom or half tsp powder
Method:
In a large pot add milk , green cardamom and boil it. Add dates and cook it for two minutes on medium heat. At this point stir it constantly. Add vermicelli stir it and cook for four minutes on medium to low heat. Then add sugar, almonds,pistachio, cashew and cook it for three more minutes on medium heat. Don’t forget to stir it constantly. Turn off the heat , garnish with pistachio and almonds. Your sheer khurma is ready to be served!
آج کا دن بہت ہی خاص دن ہے ، تمام مسلمان عید الاضحی منا رہے ہیں۔ یہ مسلم تقویم کا ایک اہم تہوار ہے۔ اس تہوار کوحضرت ابراہیم’ کے اپنے بیٹے کی قربانی دینے کی آمادگی کو یاد کیا جاتا ہے جب خدا نے حکم دیا۔ جب نبی ابراہیم اپنے بیٹے کومارنے ہی والے تھے ، خدا نے انھیں روکا اور ان کے بیٹے کی جگہ مینڈھا نے لے ڈالی۔ حضرت ابراہیم نے خدا کے ساتھ اپنیعقیدت کا ثبوت پیش کیا ، لہذا ان کے بیٹے کو بھی بچایا گیا۔ یہ اس عید کے پیچھے کی کہانی ہے۔ پوری دنیا میں مسلمان بھیڑ ، بکری، گائے یا اونٹ کی قربانی دیتے ہیں۔ گوشت خاندان ، دوستوں اور غریبوں کے مابین برابر کا اشتراک کیا جاتا ہے۔ اس عید کومسلمان تین دن تک مناتے ہیں۔
لوگ عید کیسے مناتے ہیں
ہمارے ملک میں ، مردوں کی اکثریت مختلف مساجد اور مراکز میں منعقدہ خصوصی نماز میں شریک ہوتی ہے۔ خواتین گھر سے ہی ادا کرتی ہیں۔ لوگ نئے کپڑے پہنتے ہیں اور تحائف کا تبادلہ کرتے ہیں۔ ہم بہت سارے مزیدار کھانے اور مٹھائیاں تیار کرتےہیں۔ یہ وہ وقت ہوتا ہے جہاں لوگ اپنے اہل خانہ اور دوستوں سے ملتے ہیں۔ ہر ایک کو کام سے چھٹی ہوتی ہے اور بچوں کےسکول میں بھی چھٹیاں ہوتی ہیں ۔ لوگ خیرات میں کچھ رقم بھی دیتے ہیں تاکہ غریب لوگ بھی منا سکیں۔ یہاں کینیڈا میں یہ کچھمختلف ہے۔ لوگ بہت مصروف ہیں کیونکہ وہ کام سے دستبردار نہیں ہوسکتے ہیں۔ لہذا یہ ایک جیسا نہیں ہے لیکن ہم کوششکرتے ہیں کہ عید کو مختلف طریقوں سے منایا جائے۔ میرے بچے اور میرے شوہر آج اپنے کام میں مصروف ہیں لہذا انہوں نےکل شام منانے کا فیصلہ کیا۔
بس سب شام کو اگٹھا ہوں گے اور مل کے کھانا کھائیں گے اور پھر سب بیٹھ کے کچھ دیر تک باتیں کریں گے یا کوئی فلم دیکھیںگے ۔ یہ ہوتی ہے عید ہماری۔
آج میں ایک ترکیب کا اشتراک کروں گی جسے “شیر خرما" کہا جاتا ہے۔
ہم ہمیشہ اپنی عید کو اس میٹھی سویوں سے شروع کرتے ہیں۔ لوگ اسے مختلف طریقوں سے بناتے ہیں لیکن میں اسے بہت ہیآسان طریقے سے بناتی ہوں۔
"شیر خورمہ"
اجزاء:
ایک کپ باریک سویاں
چار کپ - دودھ
دس عدد- بادام کٹی ہوئی
دس عدد - کاجو کاٹا
دس عدد- پستا کٹا ہوا
ایک کپ چینی
پانچ عدد- کٹی کھجور
تین - سبز الائچی یا آدھا چمچ پاؤڈر
طریقہ:
ایک بڑے برتن میں دودھ ، ہری الائچی ڈال کر ابالیں۔ اس میں کھجوریں شامل کریں اور اسے درمیانی آنچ پر دو منٹ پکائیں۔ اس مقام پر اسے مستقل ہلاتے رہیں ۔ اس میں سویاں ڈالیں اور ہلکی آنچ پر چار منٹ تک پکائیں۔ اس کے بعد چینی ، بادام ،پستا ، کاجو ڈال کر درمیانی آنچ پر مزید تین منٹ پکائیں۔ ا۔ آنچ بند کردیں ، پستے اور بادام سے گارنش کریں۔ آپ کا شیر خورمہنوش کرنے کے لئے تیار ہے
Comments
Post a Comment