How to make “Chana Palau”

 Yesterday was a beautiful day, my son arranged a small family gathering at his new condo. I finished my routine house work and we went in the afternoon at my son’s house. I am proud of my son ! When he was in university, he was a full time student and had two part time jobs. I remember he would sometimes have to go to his other job after finishing one job, then he would not have time to come home. He would finish that job and sleep in the car. He graduated in electrical engineering from Concordia university and then he completed his MBA. Now he is working in a company as an engineer. He recently bought a condo and we are happy that he is on his feet, as all parents want. The whole family is proud of him, he is a hard working young man. So yesterday, we were at his place, we had lunch there and spent some time there and then we came back. Afterwards, we went for a walk. 

Today, I want to share my chickpeas and rice “chana Palau” recipe. I use in this recipe canned chickpeas.







Ingredients for “ Chana 

Palau”

Two cups -basmati rice( wash with cold water and soak for thirty minutes before cooking)

One can chickpeas (540ml)

One medium - onion ( cut in long slices)

One medium tomato ( cut in to small pieces)

One tablespoon- coriander powder 

One teaspoon- cumin powder 

One tablespoon- ginger, garlic  paste 

Half teaspoon- cloves powder 

One teaspoon- whole cumin 

Half teaspoon- cinnamon powder 

Two teaspoons- salt 

Half teaspoon- black pepper powder 

Two -curry’s leaves 

Three tablespoons- cooking oil 

Method:

In a saucepan, put the onion and oil. Fry it on medium heat until the onions become golden brown. Add garlic and ginger paste. Cook for two minutes, drain the chickpeas, then add it in the saucepan with all the spices, curry leaves and tomatoes. Cook for five minutes until tomato is tender and oil begins to separate from the gravy. Add three cups of cold water and cook on high heat until water starts to boil, drain the rice and put in the saucepan, cook uncovered for four to five minutes until all the water is absorbed in rice. Turn down the heat in low and cover the saucepan. Cook five minutes and turn off the heat. Leave it on the stove without heat for ten minutes, then take off the cover and stir very gently. Enjoy your chana Palau with raita and salad !




Saturday I went with my husband to see  the McGill university,I took some pictures





 . کل ایک خوبصورت دن تھا ، میرے بیٹے 

نے 

اپنے  نئے گھر  میں   فیملی کے اجتماع کا اہتمام کیا۔  میں نے اپنا معمول کا گھر کا کام ختم کیا اور ہم دوپہر کے وقت اپنےبیٹے کے گھر گئے۔  مجھے اپنے بیٹے پر فخر ہے جب وہ یونیورسٹی میں تھا تو ، ایک فل  ٹائم طالب علم تھا اور اس کی دوپارٹ ٹائم نوکریاں تھیں۔  مجھے یاد ہے اسے کبھی کبھی ایک کام ختم کرنے کے بعد اپنی دوسری ملازمت پر جانا پڑتا ، پھراسے گھر آنے کا وقت نہیں ملتا تھا۔  وہ اس کام کو ختم کرتا اور کار میں سو جاتا۔  اس نے کونکورڈیا یونیورسٹی سےالیکٹریکل انجینئرنگ میں گریجویشن کیا اور پھر اس نے ایم بی اے مکمل کیا۔  اب وہ ایک انجنیئر کے طور پر ایک کمپنیمیں کام کر رہا ہے اس نے حال ہی میں ایک کونڈو خریدا اور ہمیں خوشی ہے کہ وہ اپنے پیروں پر کھڑا ھو گیا ہے، جیساکہ تمام والدین چاہتے ہیں۔  پورا خاندان اس پر فخر  کرتاہے ، وہ ایک محنتی نوجوان ہے۔  تو کل ، ہم اس کی جگہ پر تھے، ہم نے وہاں پر لنچ کیا اور کچھ وقت وہاں گزارا اور پھر ہم واپس آئے۔  اس کے بعد ، ہم سیر کے لئے چلے گئے۔

 آج ، میں اپنے چنے اور چاول کی "چنا پلاؤکی ترکیب بانٹنا چاہتی ہوں۔  میں اس ترکیب  میں ڈبے والے چھولے استعمال کرتیہوں۔





 "چنا پلاوکے لئے اجزاء

 پلاؤ ”

 دو کپ - باسمتی چاول (ٹھنڈے پانی سے دھو لیں اور پکانے سے پہلے تیس منٹ تک بھگو دیں)

 ایک کین ابلے چنے  (540 ملی لٹر)

 ایک میڈیم - پیاز (لمبے لمبے ٹکڑوں میں کاٹ کر)

 (چھوٹے چھوٹے ٹکڑوں کو میں کاٹٹماٹر ایک درمیانہ ایک چمچ - دھنیا پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ جیرا پاؤڈر

 ایک چمچ۔ ادرک ، لہسن کا پیسٹ

 آدھا چمچلونگ پاؤڈر

 ایک چائے کا چمچ۔ ثابت جیرا

 نصف teaspoon- دار چینی پاؤڈر

 دو چمچنمک

 آدھا چمچ - کالی مرچ پاؤڈر

 دو کری  پتے

 تین کھانے کے چمچ۔ککنگ آئل

 طریقہ:

 ایک دیکچے میں ، پیاز اور تیل ڈالیں۔  اس کو درمیانی آنچ پر بھونیں یہاں تک کہ پیاز سنہری بھوری ہوجائیں۔  لہسن اور ادرک کاپیسٹ ڈالیں۔  دو منٹ کے لئے  پکائیں ، چنوں سے  پانی نکال دیں ، پھر تمام مصالحے  کری پتی اور ٹماٹر کے ساتھدیکچے  میں ڈالدیں،    پانچ منٹ تک پکائیں یہاں تک کہ ٹماٹر نرم ہوجائے اور تیل گریوی سے الگ ہونا شروع ہوجائے۔  تین کپ ٹھنڈا پانیشامل کریں اور تیز آنچ پر پکائیں یہاں تک کہ پانی ابلنے لگے ، چاولوں سے پانی   نکالیں اور دیکچے میں ڈالیں ، چار سے پانچ منٹ تککور کے بغیر  پکائیں جب تک کہ سارا پانی چاول میں جذب نہ ہوجائے۔   آنچ کو نیچے کردیں اور دیکچے کو ڈھانپیں۔  پانچ منٹ پکائیںاور آنچ بند کردیں۔  اسے دس منٹ تک آنچ کے بغیر چولہے پر چھوڑ دیں ، پھر اس کا کور  اتاریں اور بہت آہستہ سے ہلائیں۔  رائٹے اور سلاد کے ساتھ اپنے چنا پلاؤ سے لطف اٹھائیں!




 

McGIll

Comments

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?