Classical Cheesecake

 As usual I woke up early in the morning and after my morning prayer, I went back to sleep. At 9:30AM I got up, did some yoga and started my routine house cleaning. Because summer is almost over and fall is in a few days, I decided to start house cleaning for fall. I cleaned my living room windows and when I finished, it was almost lunchtime so I prepared lunch for the family. After eating lunch, I served the cheesecake that my daughter made last night. Cheesecake is my husband's and my older daughter's favourite cake. I never liked cheesecake much before but, when my daughter made a cheesecake on her sister's birthday, after tasting that cheesecake I can say, it was simply the best and most wonderful cheesecake that I ever had. This is my daughter’s recipe. Many thanks to my daughter for allowing me to share her recipe with you. In this recipe, she uses the Philadelphia brand cream cheese. Make sure you are using it in room temperature - and soft cream cheese. We need some ingredients for this cake.  



Serving 9to 10

Prep time- 25 mins 

Cook time- 55 mins 

Total time- 7 hours, to cool


Cheesecake 

Ingredients: 

Two cups - graham cracker crumbs 

One cup - caster sugar

Four ounce- melted butter 

16 ounces cream cheese  ( at room temperature )

Two eggs 

One tablespoon - lemon juice 

One cup- sour cream 

Pinch- salt

One teaspoon - vanilla extract 

Method

Wrap the pan with one large piece of aluminum foil, covering the underside of the pan and extending to the top. Mix honey Graham crumbs with melted butter. Press into bottom of 9-inch springform pan.


                         Melted butter 

 Put it in the fridgeto make sure that the bottom is 

                     Crust


                      Cheesecake batter 





chilled. Preheat oven to 350f. In the bowl of a kitchen aid, combine the cream cheese, sugar and beat on medium speed until just smooth, for about one minute. Add lemon juice and a pinch of salt. Beat on low speed until combined. Add the eggs, mixing at low speed until combined well, add sour cream. Make sure to not over mix the batter. Now pour the batter on top of the crust. Put the unbaked cheesecake pan in a large baking tray. Pour boiling water into the tray about one inch up the side of the cake pan. Bake the cake for 55 minutes on 350f, until the center is almost set. Take out the tray from the oven and allow it to cool for 10 minutes. Run a knife around the inside of the pan, to loosen the crust from the sides. Then refrigerate for 5to6 hours. When you are ready to serve, cut the cake into slices. You can top it with any desired toppings!



Note: cheesecake should always be stored in the fridge. 

If you like this recipe, please let me know in the comments section below, thanks!




معمول کے مطابق میں صبح سویرے اٹھی اور صبح کی نماز کے بعد میں واپس سونے چلی گئی۔  صبح 9:30 بجے میں اٹھی،اور  یوگا کیا اور اپنے گھر کی صفائی کا معمول شروع کیا۔  کیونکہ موسم گرما تقریبا ختم ہوچکا ہے اور موسم خزاں کچھ دنوں میں ہے ، میں نے موسم خزاں کے لیے گھر کی صفائی شروع کرنے کا فیصلہ کیا۔  میں نے اپنے لونگ روم کی کھڑکیاں صاف کیں اور جب میں فارغ ہوئی تو تقریبا دوپہر کا کھانے کا ٹائم تھا لہذا میں نے گھر والوں کے لیے دوپہر کا کھانا تیار کیا۔  دوپہر کا کھانا کھانے کے بعد ، میں نے چیز کیک سب کو سرو کیا جو میری بیٹی نے کل رات بنایا تھا۔  چیزکیک میرے شوہر اور میری بڑی بیٹی کا پسندیدہ کیک ہے۔  میں نے اس سے پہلے کبھی بھی چیزکیک کو پسند نہیں کیا تھا ، لیکن ، جب میری بیٹی نے اپنی بہن کی سالگرہ پر ایک چیزکیک بنایا ، اس چیز کیک کو چکھنے کے بعد ، میں کہہ سکتی ہوں ، یہ بہت بہترین اور سب سے شاندار چیز کیک تھا جو میں نے کبھی کھایا تھا۔  یہ میری بیٹی کی ریسپی ہے۔  میری بیٹی کا بہت شکریہ کہ اس نے مجھے اس کی ریسپی  آپ کے ساتھ شیئر کرنے دی۔  اس ہدایت میں ، وہ فلاڈیلفیا برانڈ کریم پنیر استعمال کرتی ہے۔  اس بات کو یقینی بنائیں کہ آپ اسے کمرے کے درجہ حرارت - اور نرم کریم پنیر استعمال کر رہے ہیں۔  ہمیں اس کیک کے لیے کچھ اجزاء کی ضرورت ہے۔

 

دس لوگوں کے لیے

 تیاری کا وقت- 25 منٹ

  پکانے کا وقت- 55 منٹ

 کل وقت- 7 گھنٹے ، ٹھنڈا ہونے کے لیے۔


 چیزکیک۔

 اجزاء:

 دو کپ - گراہم کریکر کرنبز


ایک کپ - کاسٹر شوگر۔

 چار اونس- پگھلا ہوا مکھن۔


سولہ اونس کریم چیز(کمرے کے درجہ حرارت پر)

 دو انڈے۔

 ایک کھانے کا چمچ - لیموں کا رس۔

ایک کپ- کھٹی کریم۔

 چٹکی- نمک۔

 ایک چائے کا چمچ - ونیلا ایکسٹریکٹ۔

 طریقہ۔

 پین کو ایلومینیم ورق کے ایک بڑے ٹکڑے سے لپیٹیں ، پین کے نیچے کا احاطہ کریں اور اوپر تک پھیلا دیں۔  کراکر کرنب  کو پگھلے ہوئے مکھن کے ساتھ ملائیں۔  9 انچ اسپرنگفارم پین کے نیچے دبائیں۔  اسے فریج میں ڈالیں تاکہ یہ یقینی بن سکے کہ نیچے ٹھنڈا ہے۔  اون کو پہلے سے گرم کر کے 350تک کریں۔  ایک مکسچر میں ، کریم پنیر ، چینی کو ملا دیں اور درمیانی رفتار سے  چلائیں  یہاں تک کہ تقریبا  ایک منٹ تک مکس کریں ۔  لیموں کا رس اور ایک چٹکی بھر نمک شامل کریں۔  مکس ہونے  تک کم رفتار پہ مکس کریں۔  انڈے شامل کریں ، کم رفتار سے مکس کریں جب تک کہ اچھی طرح مل نہ جائیں  ،  کھٹی کریم  شامل کریں۔  اس بات کو یقینی بنائیں کہ بیٹر  کو زیادہ مکس نہ کریں۔  اب بیٹر کو کرسٹ کے اوپر ڈالیں۔  ایک بڑی بیکنگ ٹرے میں  چیزکیک پین رکھیں۔  ابلتے ہوئے پانی کو کیک والے  پین کے طراف میں ایک انچ اوپر ٹرے میں ڈالیں۔  کیک کو 350پر 55 منٹ تک پکائیں ، یہاں تک کہ کیک سنٹر سے تقریبا سیٹ ہو جائے۔  اون سے ٹرے نکالیں اور اسے 10 منٹ تک ٹھنڈا ہونے دیں۔  اطراف سے کرسٹ ڈھیلے کرنے کے لیے پین کے اندر چاروں طرف چھری چلائیں۔  پھر 5-6 گھنٹے کے لیے فریج میں رکھ دیں۔  جب آپ کیک سروکرنے کے لیے تیار ہوں تو کیک کو سلائسز میں کاٹ لیں۔  آپ اسے کسی بھی مطلوبہ ٹاپنگ کے ساتھ سجا   سکتے ہیں

 نوٹ: چیزکیک کو ہمیشہ فریج میں رکھنا چاہیے۔

 اگر آپ کو یہ چیز کیک کی یہ ترکیب  پسند ہے تو ، براہ کرم مجھے ذیل میں کامنٹ کے سیکشن میں بتائیں ، شکریہ

           CN tower at night


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How to air fry chicken breasts in Air fryer

Salmon with maple syrup in the air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?