Bow -tie pasta with basic sauce

 



In my weekly menu, there at least one pasta dish:

Because almost everyone loves pasta. Today I am going to share a bow-tie pasta recipe, also known as farfalle or butterfly pasta.


It is very easy and fast,you can make a complete dinner within 30 minutes!



You can use other pasta for this recipe such as shells, mini penne pasta etc


Originally, this pasta is served with creamy sauce but I don't use cream. 

I make it vegetarian for my daughter but sometimes, I make this pasta with chicken masala an sometimes I even use leftover chicken masala!



There are many ways to change the flavour of this recipe, depending on what you prefer. 


            Bow tie- pasta with tofu

Let's make this dish! We need some ingredients for this-

Bow-tie pasta with basic sauce

Ingredients:

One 116 oz package- bowtie pasta

Two tbsp-oil

One medium- onion minced

One canned - diced tomato or one cup of tomato puree

Half tsp- salt and pepper each

One tsp- sugar 

One tsp-oregano dry

Half cup of Mozzarella grated cheese 

Three tbsp- fresh coriander or parsley chopped

Method -

  You need to put in a pot almost six glasses of water and one tsp of salt. Bring the water to boil.  When the water starts to boil, add the pasta.



Cook it until the pasta is tender then drain. Save half a cup of the water while draining, set aside.



While the pasta is cooking, we have to make a vegetarian sauce. 

Heat the oil in a saucepan, add garlic saute for one minute, add onions and cook for three minutes. 


Jo

Pour in one tomato puree or canned tomato. Add sugar, salt, pepper , oregano and  7 vegetable primavera sauce.




 Mix well and cook it on medium heat until the sauce starts to boil. Once the sauce starts to boil simmer for about fifteen minutes swich medium to low heat. 

Add chopped fresh coriander or parsley to the mix.



Add the cooked pasta to the sauce with pasta water that we saved earlier, stir well and turn off the heat.



Your amazing pasta is ready to serve!! 

Transfer the dish into serving plates, sprinkle some cheese and enjoy the hot pasta!!




              Chand🥰


میرے ہفتہ وار مینو میں، کم از کم ایک پاستا ڈش ہے

کیونکہ تقریباً ہر کوئی پاستا پسند کرتا ہے۔ آج میں بو ٹائی پاستا کی ترکیب شیئر کرنے جا رہی ہوں جسے فارفال یا بٹر فلائی پاستا بھی کہا جاتا ہے۔


یہ بہت آسان اور کم وقت میں تیار ہو جاتی  ہے، آپ 30 منٹ کے اندر مکمل ڈنر بنا سکتے ہیں


آپ اس ترکیب  کے لیے دوسری پاستا استعمال کر سکتے ہیں جیسے ، منی پینی پاستا وغیرہ


اصل میں، یہ پاستا کریمی ساس کے ساتھ پیش کی جاتی ہے لیکن میں کریم استعمال نہیں کرتی۔

میں اسے اپنی بیٹی کے لیے وجیٹیرین بناتی ہوں لیکن کبھی کبھی، میں اس پاستا کو چکن مسالہ کے ساتھ بناتی ہوں اور کبھی کبھی میں بچا ہوا چکن مسالہ بھی استعمال کرتی ہوں


اس ترکیب کے ذائقے کو تبدیل کرنے کے بہت سے طریقے ہیں، اس پر منحصر ہے کہ آپ کیا پسند کرتے ہیں۔


آئیے یہ ڈش بناتے ہیں! ہمیں اس کے لیے کچھ اجزاء کی ضرورت ہے-

سادہ سوس کے ساتھ  بوٹائی پاستا

اجزاء:

ایک 116 اونس پیکیج- بو ٹائ پاستا

دو کھانے کے چمچ تیل

ایک درمیانی پیاز کٹی ہوئی۔

ایک ڈبہ بند - کٹے ہوئے ٹماٹر یا ایک کپ ٹماٹر پیوری

آدھا چمچ- نمک اور  آدھا چمچ کالی مرچ 


ایک چائے کا چمچ- چینی

ایک چائے کا چمچ اوریگینو ڈرائ

موزاریلا کٹا ہوا پنیر آدھا کپ

تین کھانے کے چمچ- تازہ دھنیا یا  پارسلی کٹی ہوئ ۔

طریقہ -

  آپ کو تقریباً چھ گلاس پانی اور ایک چمچ نمک ایک دیکچے میں  ڈالیں ۔ پانی  کو ابالنے دیں ۔ جب پانی ابلنے لگے تو پاستا ڈال دیں۔


اسے پکائیں جب تک کہ پاستا نرم نہ ہو جائے پھر  پانی نکال دیں۔   پانی نکالتے وقت آدھا کپ پانی بچائیں، ایک طرف رکھ دیں۔


جب پاستا پک رہا ہے، ہمیں سوس بنانا ہوگی۔

سوس پین میں تیل گرم کریں، لہسن ڈال کر ایک منٹ کے لیے بھونیں، پیاز ڈال کر تین منٹ تک پکائیں۔ ایک ٹماٹر پیوری یا ڈبہ بند ٹماٹر میں ڈالیں۔ٹماٹو  ، نمک، کالی مرچ ، اوریگینواور 7 سبزیوں پرائمویرا ساس ڈالیں۔ اچھی طرح مکس کریں اور درمیانی آنچ پر اس وقت تک پکائیں جب تک سوس ابلنے نہ لگے۔ ایک بار جب سوس ابلنے لگے تو درمیانی سے ہلکی آنچ پر تقریباً پندرہ منٹ تک پکائیں۔

سوس میں کٹا تازہ دھنیا یا پا رسلی شامل کریں۔


پکے ہوئے پاستا کو چٹنی میں پاستا کے پانی کے ساتھ شامل کریں جو ہم نے پہلے محفوظ کیا تھا، اچھی طرح ہلائیں اور آنچ بند کر دیں۔


آپ کا لزیز  پاستا سرو کرنے کے لیے تیار ہے

ڈش کو سرونگ پلیٹوں میں منتقل کریں، کچھ پنیر چھڑکیں اور گرم پاستا کا لطف اٹھائیں

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Chicken breast “masala &boiled basmati rice in Rice cooker

How to air fry chicken breasts in Air fryer

How to cook yellow split peas with zucchini?